CURSUS VERENIGINGSCHEIDSRECHTER OWIOS/VSCO’61

Hans van Bruggen, bestuurslid van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO), is docent bij de KNVB District Noord-Oost. Hij maakt melding van een unieke gebeurtenis. Hij heeft maar liefst zes vrouwen op de cursus Verenigingscheidsrechter, die hij dit najaar geeft bij de v.v. Owios in Oldebroek en VSCO’61 uit Oosterwolde.

Begin dit seizoen begonnen Gabriëlle van Dieren, Tamara Kampjes, Marit Kloosterman, Martine Eringa en Nathalie van Sloten aan de cursus verenigingsscheidsrechter. Op zich is het niet bijzonder dat vijf leden van dezelfde vereniging starten met de cursus. Vijf vrouwen komt echter maar zelden voor. En dat is jammer, zeggen de vijf speelsters van IJVV in IJsselmuiden. Vrouwen zijn nog vaak een vergeten doelgroep als het gaat om het werven van (verenigings)scheidsrechters.

Martine, Nathalie, Gabriëlle en Tamara spelen in vrouwen 3 van IJVV, Marit in vrouwen 1. Al jaren zetten ze zich daarnaast in voor hun club. “We zijn vaak de hele zaterdag bij IJVV. We kijken veel wedstrijden en willen graag iets voor de vereniging doen’’, vertelt Tamara. Tot en met vorig seizoen gaven ze training aan verschillende meidenteams. Gabriëlle: “Sinds dit seizoen niet meer. Toen dacht ik opeens: wat ga ik dan op zaterdag doen? Fluiten leek me wel leuk. Ik heb voorgaande jaren al een paar keer het team dat ik training gaf gefloten. Maar ik vond wel dat als ik het vaker zou gaan doen, ik eerst een cursus moet volgen. Dan heb je toch een bredere basis.”
Een aantal van haar teamgenoten dacht er hetzelfde over en samen gaven ze zich op. Marit: “Voor mij was het een spontane actie om me aan te melden voor de cursus. Ik hoorde dat de andere vier ook gingen en toen ben ik met ze mee gegaan. Ik vind de cursus leuk, al heb ik tot nu toe helaas alleen de theorie kunnen doen. Ik heb een knieblessure en zal het praktijkgedeelte later inhalen.”

In hun cursusgroep zit nog één andere vrouw. Zij komt van de v.v. DSV ’61 uit Doornspijk. Het gebeurt niet vaak dat er in één cursusgroep zes vrouwen zitten. Meestal zijn het vooral mannen, met soms één of twee vrouwen. “Ik denk dat die mannen niet weten wat hen overkomt’’, zegt Tamara lachend. Vervolgens serieus: “Ik zou de cursus ook volgen als ik de enige vrouw in de groep was. Maar dat we met meer zijn maakt het wel makkelijker en leuker. Het zijn toch vier avonden dat je samenkomt, verdeelt over drie maanden.”
Inmiddels hebben de vijf er drie cursusavonden opzitten. De cursus bevalt tot nu toe goed. “Je leert echt heel veel. Daardoor merk ik dat de wedstrijden die ik fluit steeds beter gaan en wordt het leuker om te doen’’, zegt Tamara. De kennis komt trouwens ook tijdens hun eigen wedstrijden van pas. Gabriëlle: “Ik merk dat ik minder fel ben tegen de scheidsrechter. Ik heb meer respect gekregen voor het vak. Ik begrijp beter hoe moeilijk het soms is en dat je niet altijd alles kunt zien.”

Tamara en Gabriëlle hebben tot nu toe vooral wedstrijden van de MO13, MO15 en MO17 teams van IJVV gefloten. Dat bevalt ze goed. Tamara: “Veel van die meiden ken ik al jaren, omdat ik hun trainster ben geweest. Zij vinden het leuk als ik kom fluiten en het is een leuke manier om ze te blijven volgen.” “Mijn ambitie is om lekker clubscheidsrechter te worden. En dan vooral voor de meiden. Ik doe dit echt voor de meiden en de vereniging’’, zegt Gabriëlle. Ook Marit heeft een voorkeur voor het fluiten van meidenteams. Dat is maar goed ook, want er is werk aan de winkel. Marit: “We hebben twaalf meiden- en vrouwenteams waar een clubscheidsrechter voor nodig is. Dat zijn gemiddeld elke week zes wedstrijden. Er is dus genoeg te doen.”
Voor andere vrouwen die twijfelen of ze de cursus verenigingsscheidsrechter willen gaan doen, hebben de IJVV’ers twee tips. “Ten eerste moet je het echt graag willen. Er komt veel stof langs en de vier cursusavonden zijn best lang’’, zegt Tamara. Daarnaast raden ze aan om de cursus samen met een of meerdere teamgenoten te volgen. “Samen met andere meiden is het leuker dan alleen. Als je je in je eentje aanmeldt, word je ook wel in de rest van de groep opgenomen, maar samen is het net even makkelijker. Bovendien is onze vereniging er ook blij mee, want ze hebben er straks in één klap vijf verenigingsscheidsrechters bij.” De laatste tip is dan ook voor scheidsrechterscoördinatoren: denk ook eens aan groepjes vrouwen en meiden bij het werven van nieuwe verenigingsscheidsrechters.

Geplaatst in SZO Zwolle.