Hans van der Veen fluit zijn laatste competitiewedstrijd voor de KNVB

Hans van der Veen werd geboren op  3 april 1946 en groeide op in de Zeehelden-buurt, in de wijk De Wipstrik, waar hij zijn jeugd door bracht op de Hanekamp.

Voetbal was vanaf zijn 9e jaar de passie van Hans van der Veen. De scouts van ZAC en PEC hadden hem reeds in hun vizier. Omdat zijn neef Harry Cornelis in PEC voetbalde, werd Hans lid van PEC Zwolle. Na zijn dienstplicht speelde hij nog een paar jaar bij WVF, maar na een langslepende rugkwaal was zijn voetbalcarrière op zijn 26e jaar reeds voorbij. Hans heeft door deze rugblessure ettelijke jaren niets aan sport kunnen doen. Omdat het voetbal toch bleef trekken, heeft Hans in 1982 de “Scheidsrechters-oriëntatie-cursus” gedaan. Het was de bedoeling om in Dalfsen bij de plaatselijke vereniging te gaan fluiten, maar Hans wilde direct naar de KNVB. Op 1 maart 1983 haalde Hans zijn diploma “Scheidsrechter veldvoetbal”. Zijn docent was Jan van Tongeren, destijds ook bestuurslid van de SZO. In 1983 – op 37-jarige leeftijd – begon zijn loopbaan als scheidsrechter. Vanaf 1 april 1983 werd hij ook lid van de SZO. In 1984 werd hij gevraagd voor een bestuursfunctie binnen de SZO. Vanaf 1992 tot de ALV van 2017 was hij 25 jaar voorzitter van de SZO.

Hans van der Veen heeft de KNVB District Noord-Oost een aantal maanden geleden laten weten, dat hij zijn loopbaan als scheidsrechter wenste te beëindigen.

De KNVB heeft daartoe een mooie afscheidswedstrijd uitgezocht. Hans had verzocht om een wedstrijd in Dalfsen te mogen leiden. Het werd uiteindelijk de wedstrijd in de reserve 1e klasse ASC ’62 2 – WVF 2 op zaterdag 13 april 2019 in zijn eigen woonplaats te Dalfsen.

Hans heeft altijd verkondigd geen wedstrijden van ASC ’62  of FC Dalfsen te willen fluiten. Dit om eventueel belangenverstrengeling te voorkomen.

Voor zijn afscheidswedstrijd maakte hij dus een uitzondering.

Zijn vrouw Sonja en enkele (sport)vrienden, buren en COVS-vrienden (SZO) waren naar Dalfsen getogen om hem na zijn laatste wedstrijd “uit te zwaaien”.

Heine Drent (sb’er) en Jan van Dijk (werkcommissie) namens de KNVB, en Eddy de Gier (voorzitter) en Jan Lahuis ( secretaris) namens de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) waren daarbij aanwezig.

Jan van Dijk kwam hem namens de KNVB mededelen dat het de KNVB heeft behaagd om Hans te benoemen tot “Scheidsrechter van Verdienste” van de KNVB.

Nà de wedstrijd werd hem in de middencirkel de bijbehorende oorkonde overhandigd. Jan Lahuis overhandigde hem een heerlijke witte wijn van de Moesel uit Neumagen Dhron te Duitsland, waaraan Hans en Sonja ook goede herinneringen bewaren.

Na afloop werd er in de bestuurskamer van ASC ’62 nog even na gekletst, waarna zijn fluit definitief aan de wilgen kan worden gehangen.

Geplaatst in Geen categorie.