IN MEMORIAM JOHAN GOEDHART

Een hele aimabele en markante man is heen gegaan.

Op maandag 4 juli 2022 bereikte ons het droevige bericht, dat ons SZO-lid, de heer J.W.C. (Johan) Goedhart op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een Coronabesmetting is overleden. Hij wilde zich niet laten vaccineren.

Hij was daarentegen ook reeds enige tijd opgenomen in het Zorgcentrum Noordwest-Veluwe, locatie Ittmannshof te Nunspeet, want Johan was reeds geruime tijd dementerend.

Johan Goedhart werd geboren op 3 september 1935. Op 40-jarige leeftijd werd hij lid van de COVS, bij de Haarlemse Scheidsrechtersvereniging e.o. (HSV). Johan was een hele aimabele man, maar hij durfde zijn zegje ook wel te doen. Hij had zijn hart, maar ook zijn mond op de juiste plaats.

De heer Goedhart had “hart” voor de arbitrage en was na een hele korte periode als scheidsrechter ook jaren lang rapporteur voor de KNVB. Vandaar dat hij zich in 1975 aansloot bij de HSV. Johan stond bekend als de rapporteur met zijn lange maar altijd positieve verhalen. Een slecht rapport halen bij hem was eigenlijk niet mogelijk. Daarnaast was hij altijd een opvallende verschijning. Een lange jas en een bril met gouden randen. Na zijn carrière als rapporteur ging hij scheidsrechters begeleiden, die net van de BOS-cursus waren gekomen.

Johan verhuisde met zijn vrouw op 49-jarige leeftijd naar Nunspeet en meldde zich op 4 juli 1984 aan bij de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o.. Hij bleef echter ook donateur bij de HSV uit Haarlem.

Zoals gememoreerd was de heer Goedhart een aimabele man, die ook regelmatig activiteiten van de SZO bezocht. Hij was al eens op het districtstoernooi veldvoetbal in Voorst, maar ook was hij vaak te zien op het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi in Sporthal ’t Huiken in Elburg. Naderhand werd hij ook eens gesignaleerd in de sporthal van de v.v. KHC te Kampen.

Op de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 16 maart 2009 kreeg Johan in Café Restaurant “De Vrolijkheid” te Zwolle de 25-jarig lidmaatschapsspeld van de COVS uitgereikt. Op dat moment wist de SZO niet dat hij reeds in 1975 lid was geworden van de HSV. Op de ALV van 27 maart 2017 in Kampen werd aan Johan de 40-jarig lidmaatschapsspeld van de COVS uitgereikt.

Ook ging Johan heel graag mee met ons lid William Smit, die destijds landelijk in groep I van het amateurvoetbal floot. Dat was zijn lust en zijn leven. Hij voorzag William ook van de nodige begeleidingsrapporten. Hij ging regelmatig met William mee, maar zo had hij nog een aantal andere scheidsrechters, waar hij in het verleden regelmatig mee optrok, zoals Jan Daalmeijer uit Elburg en later ook met Joop Visser uit Arnhem.

Maar we hebben van William Smit gehoord, dat hij ook heel zorgzaam was voor zijn vrouw. Hij woonde samen met zijn tweede vrouw Epie. Door de jaren heen ging de gezondheid van zijn vrouw achteruit en gingen ze verhuizen en kwam er thuiszorg over de vloer. Johan verzorgde haar zoveel mogelijk en was eigenlijk haar mantelzorger. Uiteindelijk ging zij met een agressieve vorm van dementie naar een verzorgingshuis. Johan werd soms onheus door haar bejegend, maar hij ging er toch elke dag trouw weer heen, waaruit toch de liefde voor zijn vrouw bleek.

Naast zijn hobby’s en het verzorgen van zijn vrouw, had hij ook nog de bezigheid bij de v.v. Nunspeet, waar hij wekelijks met een stel andere vrijwilligers het sportpark onderhield. Door zijn afnemende gezondheid moest hij hier de laatste jaren mee stoppen.

Laat Johan Goedhart rusten in vrede!

Het bestuur van de SZO.

Geplaatst in SZO Zwolle.