VERSLAG JAN WILLEM VAN ESSEN ZAALVOETBALTOERNOOI 2023

Het bestuur van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) kan terug kijken op een geslaagd districtstoernooi zaalvoetbal van COVS District Oost, dat voor de 41-ste keer werd georganiseerd.

De voorzitter Wout Jongman wilde omstreeks 9.55 uur de opening verrichten, maar toen hadden de heren scheidsrechters de eerste bal reeds laten rollen. Hij had bij de ontvangst van de teams hen reeds een gezond en voorspoedig 2023 gewenst en ook een sportief toernooi.

Het was dit jaar een toernooi, met een moeizame stap daar naar toe. Er hadden zich diverse COVS-groepen afgemeld daar op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar enkele scheidsrechtersbijeenkomsten zowel door KNVB en COVS waren gepland. Op het laatste moment zegden er ook nog eens twee COVS-teams af, maar wilde er ook één COVS-groep met twee teams meedoen. Dat werd door het bestuur van de SZO toegestaan, maar naderhand trok men de aanmelding toch weer in.

Het traditionele Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi werd uiteindelijk gespeeld met slechts 5 COVS-groepen: Apeldoorn, Deventer, Enschede, Nijverdal en Zwolle.

Er werd in één poule een halve competitie gespeeld. Iedereen speelde een keer tegen iedereen. Na afloop van de laatste wedstrijd zou de winnaar – in principe – bekend zijn. Na enkele kritische noten vooraf werd het wedstrijdschema qua tijd iets ingekort en werd er tussen de wedstrijden een ruimere “wisseltijd” van 5 minuten gegeven. Ook de lunchpauze werd verruimd van een half uur naar een uur. Er werd nu 2x 9 minuten gespeeld en bedroeg de tijd voor het wisselen van speelhelft 2 minuten.

Evenals de laatste keer in 2020 werden de wedstrijden geleid door twee scheidsrechters, zodat er geen lijnrechters benodigd waren. De heren Hans van Duren, Sibo van der Laan en Louis van Meenen kweten zich uitstekend van hun taak.

Het team van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) beet het spits af tegen het team van de Scheidsrechtersvereniging Nijverdal e.o. (SNO). Het werd een gelijk opgaande wedstrijd, die – helaas voor de SZO – geen winnaar opleverde (1-1). De tweede wedstrijd ging ook tussen twee “aartsrivalen”, de Scheidsrechtersverenigingen Apeldoorn e.o. (SAO) en Deventer e.o. (DSV). Apeldoorn trok heel gedecideerd aan het langste eind met 3-0. Daarna moest de SZO weer aan de bak tegen de Scheidsrechters-vereniging Enschede e.o. (SEO). Deze wedstrijd werd door de SZO nipt verloren met 1-0. De wedstrijd tussen de SNO en SAO eindigde in 0-2. In de tweede wedstrijd van de DSV werd er overtuigend gewonnen van de SEO met 3-0. In verband met een wijziging in het programma en het feit dat het lunchschema werd opgeschoven, moest de DSV twee keer achter elkaar spelen. Dat kon echter niet anders.

Het heeft hen geen “windeieren” gelegd, want zij waren goed warm gedraaid en lieten de SZO kansloos achter met een tweede nederlaag (2-4). Na de lunchpauze werd het toernooi hervat met de wedstrijd SEO – SNO. Deze wedstrijd eindigde onbeslist in 1-1. Vervolgens de laatst wedstrijd van de SZO. Met een kleine marge van één doelpunt werd met 0-1 gewonnen van de SAO. Door deze uitslag zou de SAO de laatste wedstrijd moeten winnen van de SEO om nog een kans te maken om de titel te prolongeren.

De wedstrijd tussen SNO en DSV eindigde in een overwinning (1-2) voor de Deventenaren, waardoor zij reeds een optie namen op de eindoverwinning. De SAO moest minimaal winnen van de SEO met één doelpunt verschil, want zij hadden een beter doelsaldo dan de DSV. Maar dat gebeurde niet, het bleef in een hele bloedstollende wedstrijd 1-1. Daardoor werd de DSV de districtskampioen zaalvoetbal van COVS District Oost van 2023 met 9 punten en een doelsaldo van 9-6. Apeldoorn had 7 punten en een doelsaldo van 6-2.

Tijdens het toernooi werd evenals voorgaande jaren een groots opgezette verloting gehouden om de kosten van het toernooi enigszins te drukken. Dat werd vroeger verzorgd door ons erelid Klaas Muis, maar helaas is Klaas ons in 2021 ontvallen. Aangezien het toernooi – zonder kruisfinales – enigszins anders van opzet was, werd er bij de verloting voor gekozen om de loten tijdens de lunchpauze aan de man/vrouw te brengen. Dat werd een onverwacht goede formule, want er werden veel loten verkocht. De prijzen voor de verloting, de vleesschotels, rollades, slagroomtaarten en flessen wijn werden verzorgd door bestuurslid Hans van Bruggen en kwamen uiteraard ten laste van de penningmeester van de SZO.

Na afloop dankte de voorzitter Wout Jongman de v.v. KHC voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en het verzorgen van een uitstekende lunch. Ook dankte hij de scheidsrechters voor de goede arbitrage. Hij dankte eveneens Aalt Mulder van de EHBO, die dit keer alleen was, want zijn maatje Harm Bleuming had andere verplichtingen en een tweede man of vrouw was niet beschikbaar. Aalt hoefde – gelukkig – slechts 2 keer in actie te komen.

Vervolgens werd overgegaan tot de prijsuitreiking. Aangezien er in één poule werd gespeeld, was de winnaar na de laatste wedstrijd direct bekend. De voorzitter reikte de prijzen uit. Op de laatste plaats eindigde Nijverdal met 2 punten uit 4 wedstrijden, op de vierde plaats eindigde Zwolle met 4 punten.

Op de derde plaats eindigde Enschede met 5 punten. De voorzitter overhandigde de aanvoerder de beker. Op de tweede plaats eindigde Apeldoorn met 7 punten. Ook hun aanvoerder werd een beker overhandigd. Op de eerste plaats eindigde Deventer met 9 punten. De voorzitter overhandigde de beker aan Marcel van Schalkwijk, de aanvoerder van Deventer. Vervolgens overhandigde Wout Jongman hem de bijbehorende fraaie wisselbeker met de “grote oren”. Marcel van Schalkwijk dankte de SZO voor de uitstekende organisatie en heerlijke lunch. Hij sprak de hoop en wens uit, dat er volgend jaar weer meer COVS-teams uit COVS District Oost mee zullen doen. Daar gaat het bestuur van de SZO ook vanuit.

De erevoorzitter van de SZO, Jan Wissink, reikte de Piet de Vos-bokaal uit aan het team van Zwolle, dat zich over de hele dag het sportiefst had gedragen. Zij mogen de Fair Play-bokaal een jaar in hun prijzenkast hebben staan.

De voorzitter herinnerde iedereen er aan, dat het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi ook volgend jaar wordt gehouden op de eerste zaterdag van de maand januari 2024. Een week later organiseert de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. ook het Landelijk Kampioenschap Zaalvoetbal (NK) van COVS Nederland op 13 januari 2024.

De voorzitter Wout Jongman wenste iedereen een sportieve voortzetting van het seizoen en dankte iedereen voor hun komst en wenste iedereen wel thuis.

Het Bestuur SZO.

Geplaatst in SZO Zwolle.