Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi d.d. 5 januari 2019

 

Op zaterdag 5 januari jl. organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) traditiegetrouw het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi. Het Districts-toernooi zaalvoetbal van COVS District Oost werd dit jaar voor de 39ste keer gehouden. Van de 13 COVS-groepen uit District Oost, hadden zich er 8 opgegeven om deel te nemen. De COVS-groep Doetinchem nam met twee teams deel. Tijdens het Voorzittersoverleg van maandag 29 oktober 2018 werd de loting verricht voor dit toernooi, dat gespeeld werd in twee poule van 4 en 5 COVS-teams. We waren voor het tweede opeenvolgende jaar weer te gast bij de v.v. KHC te Kampen. Gedurende het toernooi werd 4 keer een verloting gehouden om de kosten van dit toernooi enigszins te verlichten. Iedere ronde werden er leuke prijzen beschikbaar gesteld. Elke ronde als 1e prijs een vleesschotel ter waarde van € 20,=. De overige prijzen waren slagroomtaarten, rollades en flessen witte of rode wijn. De verkoop van de loten werd ook dit jaar weer verzorgd door erelid Klaas Muis.

Bestuurslid Hans van Bruggen had een blik aan spelers opengetrokken welke de uitstekende prestatie van vorig jaar, de tweede plaats, toch wel moesten kunnen evenaren. Maar wie moesten dat voor de SZO dan gaan doen? We hadden de beschikking over zeven veldspelers, namelijk: Tiemen de Boer, Thomas de Gier, Marco Hofstee, Remco Jongman, Vincent Smook, Kevin de Vries en Max Wolfkamp. Daarnaast hadden we Jarno Schoonhoven en Jonas van Bergen om ons doel te verdedigen, waarbij de speler die niet in het doel stond eveneens als veldspeler ingezet kon worden. Helaas konden we geen gebruik maken van de voetbalkwaliteiten van Mark van Brug, wegens een onverwachte operatie die hij moest ondergaan. De werkgever van Robin van Gelder vond het belangrijker dat hij daar kwam opdagen in plaats van bij ons zaalvoetbaltoernooi. Na een bakje koffie, de nodige nieuwjaarswensen en even lekker bijgekletst te hebben, werd door coach Henk Maat aangegeven dat de kleedkamer opgezocht moest worden. De kraker tegen Deventer was ook dit jaar weer de openingswedstrijd van het toernooi.

Voor scheidsrechters Henk Schrik en Peter Bies was het nog even onduidelijk wie de eerste wedstrijd van het toernooi mocht gaan fluiten, maar om exact 09.30 uur werd het startsein gegeven voor weer een mooie en gezellige dag zaalvoetbal. Het team van Deventer bleek een lastige tegenstander te zijn. Ze voetbalden iets gemak-kelijker dan wij, maar toch bleven de echte grote kansen uit. Tegen de regels in werd een bal teruggespeeld op de doelman van Deventer en dit leverde ons een vrije trap op, die snoeihard werd binnengeschoten door Thomas de Gier. 1 - 0 voor tegen Deventer. Helaas wisten we die voorsprong niet te handhaven, want miscommuni-catie in onze verdediging en een aantal positiewisselingen zorgden ervoor dat we uiteindelijk met een 1 - 3 nederlaag afdropen.

De tweede wedstrijd tegen Arnhem voetbalden we ook helemaal niet slecht. We pikten onze goaltjes mee, maar men weet dat je alleen drie punten scoort als je er één meer maakt dan je tegenstander. Dat deden we als team helaas niet, waardoor we onnodig ons tweede verlies moesten incasseren. Arnhem won de wedstrijd met   3 - 2. De derde wedstrijd tegen Enschede gaf ongeveer hetzelfde beeld. We konden redelijk meekomen met de tegenstander, maar enkele slordigheden bij het inspelen van de bal werd door het team uit Enschede genadeloos afgestraft. Deze wedstrijd werd eveneens verloren met 1 - 3.

Na drie wedstrijden stonden we onderaan met nog maar nul punten in de tas, net zoals onze volgende tegenstander Doetinchem II. Ondanks dat de kruisfinales niet meer te bereiken waren, streden we voor de eer en was onze doelstelling aangepast naar het ontlopen van de laatste plaats in de poule. Met passie en strijd werd er gespeeld, waarbij de strijd bij de spelers van Doetinchem af en toe wel iets over de grens ging. Het gevolg was dan ook dat zij driemaal een gele kaart voorgeschoteld kregen en daar was niets op af te dingen. Spelregeltechnisch hadden het er zelf meer kunnen zijn, maar wij konden niet echt doordrukken toen we in een overtal situatie stonden. Door een aantal goede individuele acties wisten we toch met een dikverdiende overwinning van het veld te stappen, uitslag 3 - 1.

Als team hebben we een leuke dag gehad. De lunch werd door KHC prima verzorgd en wij danken bij deze nogmaals de arbitrage en de EHBO voor hun inzet deze dag. Hopelijk kunnen we in juni bij het veldvoetbaltoernooi in Voorst wel voor de ereprijzen meedoen.

 

Nà de poulewedstrijden werden de kruisfinales gespeeld, waarvoor de nummers 1 en 2 van de poules zich hadden geplaatst. De winnaar van poule A, Deventer, nam het op tegen de nummer 2 van poule B, Apeldoorn. De winnaar van Poule B, Doetinchem I, nam het op tegen de nummer 2 van poule A, Enschede. Deventer zette met speels gemak (3 – 1) Apeldoorn opzij. Doetinchem plaatste zich met een nipte zege (1 – 0) voor de finale. Apeldoorn en Enschede speelden de troostfinale. Zij maakten er een mooi doelpuntrijk feest van, waarna Apeldoorn met 3 – 2 aan het langste eind trok.

In de finale was de groep Deventer veel tè sterk voor het eerste team van de COVS-groep Doetinchem. Alhoewel Doetinchem aardig partij bood, lag de bal na 2 minuten reeds in het netje. Aangezien Doetinchem aanvallend niet echt “een vuist” kon maken, moest het uiteindelijk het onderspit delven met maar liefst 3 – 0.

Na afloop werd de prijsuitreiking verricht in de kantine van de v.v. KHC. Nadat de voorzitter de nodige plichtplegingen had verricht door diverse personen, zoals de scheidsrechters, de EHBO en de bediening van de v.v. KHC te bedanken, werden de prijzen uitgereikt. Eddy de Gier gaf vervolgens het woord aan de erevoorzitter Jan Wissink, die zoals gebruikelijk de Fair Play bokaal, vernoemd naar “good old” Piet de Vos, uit zou reiken. De sportiviteitsbeker ging dit jaar “dik verdiend” naar de COVS-groep Arnhem, dat gedurende het toernooi niet één gele kaart incasseerde.

Vervolgens reikte de voorzitter van de SZO de prijzen uit. Op de vierde plaats ein-digde Enschede door in de troostfinale om de derde en vierde plaats met 3 – 2 te verliezen van Apeldoorn, dat derhalve beslag legde op de derde plaats. Zoals reeds gememoreerd, prolongeerde Deventer zijn titel door de COVS-groep Doetinchem te verslaan.

Volgend jaar wordt het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi voor de 40ste keer georganiseerd. Ook dan zijn we op zaterdag 4 januari 2020 weer tè gast bij de v.v. KHC te Kampen.

Eindstanden poule A en B

Uitslag JWvE-toernooi 2019

Geplaatst in Geen categorie.