NIEUWS VAN DE WEEK

Cursus verenigingsscheidsrechter

De Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) organiseert in samenwerking met de voetbalvereniging CSV ’28 een “Cursus Verenigingsscheidsrechter”, die zal worden gehouden bij de CSV ’28 te Zwolle. De cursus wordt verzorgd door de heer Lennart Fledderus, docent van de KNVB District Noord-Oost. Indien een voetbalvereniging “hulp” nodig heeft met de begeleiding, kan men contact opnemen met de SZO. De cursus start bij minimaal 16 deelnemers. Kandidaten kunnen zich opgeven via de onderstaande link. Vul deze link in op uw browser.

https://knvb-digitaal.sportlink.com/

Zodra er zich 16 deelnemers (of meer) hebben gemeld, kan deze cursus van start gaan.

Wellicht levert dit dan ook potentiële leden op voor de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO).

Het bestuur SZO

Hierbij een verslag van een toernooi – De Algarve Cup – waar ons bestuurslid Hans van Bruggen deel vanuit mocht maken. Hans werd – als landelijke assistent op het hoogste niveau van het amateurvoetbal – uitgenodigd door Raymond Meilink, lid van de Scheidsrechtersvereniging Almelo e.o., die door de organisatie werd verzocht om een aantal arbitrale trio’s te leveren.

Op donderdag 3 november jl. vertrokken er 8 (assistent-)scheidsrechters vanaf Schiphol naar Faro (Portugal). Dit toernooi wordt ieder jaar georganiseerd en wordt er door de organisatie gevraagd om enkele (assistent)scheidsrechters (trio’s) te leveren.

Op de luchthaven van Faro stonden reeds 2 huurauto’s klaar om hen te vervoeren naar een complex met 3 (twee-kamer-appartementen) in Praia do Carvoeiro in de Algarve, ongeveer 45 minuten rijden vanaf de luchthaven.

Vrijdag 4 november begon het toernooi om 09.00 uur in het Estadio dr. Francisco Vieira – Silves Futebol in Silves. We hebben totaal 18 wedstrijden geleid van 30 minuten. Gelukkig hadden we deze dag ondersteuning van 2 scheidsrechters uit Portugal. Tijdens de wedstrijd ging het er soms heftig aan toe. De winnaarsmentaliteit leidt er soms toe, dat ze alles uit de kast halen en tot het gaatje gaan om te winnen. De trio’s hadden de handen vol om alles in goede banen te leiden, hetgeen trouwens prima is gelukt. Er werd gespeeld in 3 poules van 4 clubteams.

Poule A: FC Utrecht (Ned), FC Nordsjaelland (Den), Sc. Braga (Por) en FC Silves (Por).

Poule B: Grasshoppers CZ (Zwi), FC Midtjylland (Den), Sporting Club Portugal (Por) en Casa (Ned).

Poule C: SL Benfica (Por), Sc Olhanense (Por), Brondby IF (Den) en Sevilla Fc (Spa).

Op zaterdag 5 november jl. werd er gespeeld in een Euro Poule en Champions Poule, totaal 12 wedstrijden van 40 minuten.

Op zondag 6 november jl. werden de laatste 12 wedstrijden gespeeld.

Ook de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) was vertegenwoordigd in de finale. Ons bestuurslid Hans van Bruggen was één van de assistenten. De finale werd geleid door Niels Mulder van de Scheidsrechtersvereniging Almelo e.o.

De top 4 bestond uit:

  1. FC Nordsjaelland (Denemarken)
  2. Sporting Club Portugal
  3. SL Benfica (Portugal)
  4. SC Braga (Portugal)

Op maandag 7 november jl. heeft de groep arbiters het strand bezocht en de toerist uitgehangen. Er was derhalve ook nog even de tijd om met z’n allen te relaxen. Om 16.00 uur vertrokken de (assistent-)scheidsrechters weer naar de luchthaven van Faro en om 23.00 uur zette de piloot het vliegtuig weer veilig aan de grond op Schiphol.

Al met al een mooi en intensief weekend met veel nieuwe indrukken over het voetbal in het buitenland. Een leerzame ervaring voor de arbitrage in Nederland.

Raymond Meilink, bedankt voor de uitnodiging en mocht je bij de volgende editie weer een beroep op de SZO Zwolle willen doen, dan horen wij dat graag.

Met een vriendelijke groet, Hans van Bruggen, bestuurslid SZO.

Wim Berse onderscheiden vanwege 50-jarig lidmaatschap COVS.

Voorafgaand aan de bestuursvergadering van de SZO van woensdag 19 oktober jl. werd aan de heer W.K.A. (Wim) Berse de 50-jarig lidmaatschapsspeld van de COVS uitgereikt.

Alhoewel Wim eind vorig jaar zijn lidmaatschap van de COVS (lees: SZO) per 1 januari 2022 heeft opgezegd, had het bestuur van de SZO de speld reeds in 2021 aangevraagd, doch kon deze in verband met de Covid-19-pandemie niet op een gebruikelijk tijdstip (ALV, Kaartavond, Kerstbingo of Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi) worden uitgereikt.

Vervolgens kreeg Wim een terugslag in zijn gezondheid, waardoor de uitreiking andermaal moest worden uitgesteld. Er werd contact met hem gehouden en hij mocht zelf aangeven, wat voor hem een geschikt moment zou zijn. Dat werd dus voorafgaand aan onze bestuursvergadering in Kampen.

Wim Berse heeft een grote staat van dienst bij de SZO, maar ook bij de KNVB. Hij werd niet voor niets op 19 september 2011 reeds benoemd tot “Lid van Verdienste” van de KNVB.

Deze onderscheiding viel hem bij de COVS – helaas – niet ten deel. Als je kijkt naar de staat van dienst van Wim Berse, dan heeft een voormalig bestuur van de SZO, haar huiswerk niet goed gedaan.

Wim Berse kreeg op 6 januari 1984 tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de SZO “de Deurdouwer” uit gereikt. In die tijd was dat een onderscheiding om iemand een “hart onder de riem” te steken.

Wim Berse werd op de Algemene Ledenvergadering van 18 september 1975 benoemd als Commissaris I (thans portefeuillehouder Technische zaken). Als zodanig participeerde hij in de Technische Commissie (TC). Zoals Wim het zelf beschreef was hij verantwoordelijk voor de organisatie van de spelregelwedstrijden en zat hij als zodanig ook vaak in de jury bij deze spelregelwedstrijden voor COVS-leden en de Jeugdspelregelwedstrijden voor jeugdige spelers van voetbalverenigingen. In die periode bestond het bestuur van de SZO uit maar liefst 9 bestuursleden. Anno 2022 zijn er dat nog slechts 5. In die periode waren er meerdere bestuursleden verantwoordelijk voor de voortgang van de diverse technische zaken. Spelregelwedstrijden, de training, de belangenbehartiging bij molestaties bij de KNVB etc. etc.

Naast de bestuursfunctie van de SZO participeerde Wim Berse tussen september 1971 en mei 1996 ook in de Toto-Lotto-commissie, die grotendeels werd aangestuurd door de penningmeester van die tijd, Herman Snijder en naderhand Piet de Vos.

Het behoeft mijns inziens geen betoog, dat de heer Berse het verdiende om evenals vele anderen te worden benoemd tot Lid van Verdienste van de SZO.

Wellicht dat het huidige bestuur tijdens de Algemene Ledenvergadering ten behoeve van het 100-jarig bestaan in 2024 nog e.e.a. kan rectificeren. Een voorwaarde is dan wel, dat de desbetreffende persoon – statutair gezien – lid dient te zijn van de SZO.

Door de voorzitter Wout Jongman werd aan Wim Berse de 50-jarig lidmaatschapsspeld van de COVS opgespeld en overhandigde hem een mooi boeket bloemen voor het thuisfront.

Het bestuur SZO.

Peter de Leeuw onderscheiden vanwege 75-jarig lidmaatschap

Het bestuur van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) had voor haar lid, Peter de Leeuw, een plaquette aangevraagd bij het Hoofdbestuur van COVS Nederland, aangezien hij 75 jaar lid is van de COVS (Centrale Organisatie Voetbal Scheidsrechters).

Peter de Leeuw (94) is het oudste lid van de SZO. De Kampenaar werd op 1 september 1947 lid van de COVS (lees: SZO). De heer De Leeuw is 25 jaar lang actief geweest als scheidsrechter en assistent-scheidsrechter (grensrechter). Als assistent-scheidsrechter haalde Peter de Leeuw het Betaalde Voetbal. Van zijn 12e tot 18e jaar droeg De Leeuw het shirt van v.v. KHC uit Kampen. Op zijn 45-ste moest hij destijds stoppen vanwege de toen geldende leeftijdsgrens van de KNVB. Daarna bleef hij echter actief op een andere manier, zoals rapporteur en begeleider van jong talent.

Peter de Leeuw ging door weer en wind op pad om scheidsrechters beter te maken en zou zich tot zijn 70-ste blijven inzetten.

In zijn hoedanigheid als scheidsrechter was Peter de Leeuw het type scheidsrechter dat niet snel gele  kaarten trok, laat staan dat hij iemand weg stuurde met een rode kaart. In een interview dat destijds werd gepubliceerd in weekblad “De Brug” ter gelegenheid van zijn 70-jarig lidmaatschap van de COVS liet De Leeuw reeds optekenen, dat je een wedstrijd moet leiden met je persoonlijkheid en niet met de fluit.

Peter de Leeuw is vanaf de periode dat hij begon als scheidsrechter verbonden aan de SZO en is dat altijd gebleven. De SZO is als Scheidsrechtersvereniging aangesloten bij de COVS, de belangenorganisatie voor amateurscheidsrechters.

Bron: Weekblad “De Brug”.

CURSUS VERENIGINGSSCHEIDSRECHTER BIJ V.V. FLEVO BOYS AFGESLOTEN

Begin maart van dit jaar werd bij de v.v. Flevo Boys te Emmeloord een begin gemaakt met een cursus verenigingSscheidsrechter. Deze cursus werd gegeven door Hans van Bruggen, docent van de KNVB, tevens bestuurslid van de SZO.

Op donderdagavond 19 mei jl. was het dan eindelijk zover, dat ze hun diploma in ontvangt mochten nemen. Voordat het zover was, moest er eerst een uitgestelde cursusavond met wedstrijd tussen v.v. Flevo Boys JO 17-2 en s.v. Urk JO 17-2 worden ingehaald. Tijdens deze wedstrijd trad een aantal cursisten op als scheidsrechter en assistent-scheidsrechter. Alhoewel het een oefenwedstrijd betrof, was er toch echt een derbysfeertje aanwezig. Beide teams wilden niet van elkaar verliezen.

Voor de cursisten, die tijdens de vierdaagse cursus allerlei mooie en gekke momenten, maar vooral veel leermomenten hadden meegemaakt, was dit een leuke afsluitende apotheose.

Na de wedstrijd een nabespreking om daarna vervolgens de spelregeltoets te maken. Er moesten 10 spelregelvragen worden beantwoord, waarvan er 6 goed moesten zijn. Alle aanwezige cursisten slaagden voor deze toets. Voor 5 (afwezige) cursisten volgt er een inhaaldag op 17 juni a.s.

Verder moesten de cursisten gedurende de cursus van een door hen zelf gefloten wedstrijd(en) een zelfreflectieverslag maken. Voor het eind van de cursus moest men ook een eindverslag inleveren.

Ook aan die eis werd door alle cursisten voldaan, waarna kon worden overgegaan tot de diploma-uitreking.

Voor de geslaagde cursisten van de v.v. Flevo Boys had het bestuur van Flevo Boys nog een mooie verrassing. Joost Cornelis, Jordy Verboom, Mogne Kante, Corné de Ruiter, Servaas van der Voort, Pascal van de Rotten en Dennis van der Horst mogen voor maximaal 100 euro een scheidsrechter tenue aanschaffen. De geslaagde cursisten waren zeer blij met dit gebaar van het bestuur.

Wij wensen de geslaagden veel plezier bij het uitoefenen van deze (mooie) hobby.

De voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO), Wout Jongman, daar in Emmeloord aanwezig in een andere hoedanigheid (functie) dankte Hans van Bruggen hartelijk voor zijn inzet en enthousiasme, dat zeker heeft bijgedragen aan het behaald resultaat. Daarnaast werden de begeleiders van de scheidsrechters bij de v.v. Flevo Boys, Hendrik de Haan, Remco Jongman, Wout Jongman, Marthijs Krooneman en Remco Paulusma, hartelijk bedankt voor hun bijdrage.

Op de foto

Stand v.l.n.r.:
Jurian van Andel (sc Espel), Hans van Bruggen (docent KNVB), Pascal van de Rotten (vv Flevo Boys), Albert Jan Bakker (sv Urk), Jelle Kaptijn (sv Urk), Corné de Ruiter (vv Flevo Boys), Freek Jelies (sv Urk), Joost Cornelis (vv Flevo Boys).

Zitten v.l.n.r.:
Ruben de Vlieger (sc Emmeloord), Mogne Kante (vv Flevo Boys), Servaas van der Voort (vv Flevo Boys), Jordy Verboom (vv Flevo Boys), Alle ten Napel (sv Urk), Dennis van der Horst (vv Flevo Boys)