Nieuws van de week

HILCO DE BOER VAN KNVB BETAALD VOETBAL ZEIST VERZORGDE GASTTRAINING

Op 19 oktober jl. heeft Hilco de Boer, trainer arbitrage KNVB Betaald Voetbal, een gasttraining verzorgd bij de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO). De training werd gehouden op onze vaste trainingslocatie van de v.v. KHC te Kampen.

Deze zogenaamde clinic was reeds gepland in de “Week van de Scheidsrechter” in 2020, maar kon in verband met de Corona-pandemie helaas geen doorgang vinden.

Helaas moest een aantal SZO-leden op het laatste moment afzeggen, wegens blessures en de herfstvakantie speelde ons ook parten.

Het werd een hele leuke trainingsavond, waar de trainers van de SZO ook weer nieuwe inzichten op trainingsgebied hebben opgedaan.

Om enige indruk te krijgen van de gegeven training verwijs ik jullie naar de foto’s.

Na afloop werd de heer De Boer bedankt door bestuurslid Jarno Schoonhoven, namens de Technische Commissie van de SZO.

De financiering van deze training komt uit het budget “Arbitrage” van COVS Nederland.

Namens de SZO werd Hilco een leuk SZO-trainingsshirt en een mooi bierpakket aangeboden, zodat hij niet met lege handen huiswaarts keerde.

JAN VONK IN DE SCHIJNWERPERS

Jan Vonk was maandag 11 oktober jl. het stralend middelpunt bij Concern voor Werk, omdat hij al 50 jaar in dienst is. Wethouder Hans Wijnants kwam langs om de jubilaris te feliciteren.

Zonder Jan Vonk kan de voetbal in de Noordoostpolder nergens rollen. De 65-jarige zorgt er al jaren voor dat de velden van de polderclubs er “kaal geschoren” bij liggen. Twee keer per week maakt hij op zijn Schell maaimachine een rondje langs de velden om het gras te korten. Met een maaibreedte van drie meter scheert hij een voetbalveld in een kleine twintig minuten kaal.

“Je moet niet wachten tot het gras te langs is, want dan krijg je proppen”, verklaart Jan de twee maaibeurten per week.

Verder is het belangrijk dat hij geen sporen maakt. “De banden zijn profielloos, maar bij nat weer moet je niet dezelfde banen rijden.”

Hij verplaatst zich in zijn maaier, waarin de radio vaak afgestemd is op Radio 538, van de ene naar de andere club in de polder en maakt zo heel wat kilometers. “De maaier haalt een snelheid van 40 km per uur”, geeft hij aan dat die afstanden goed te doen zijn. Jan begint al vroeg met zijn ronde en stalt ’s middags om kwart voor vier zijn maaier weer bij Concern voor Werk. Daarna stapt hij op zijn elektrische fiets richting Marknesse. Ajax-fan Vonk weet niet alleen op werkdagen de velden blindelings te vinden, ook in het weekend wil hij nog wel eens op de fiets stappen of de auto pakken om in de buurt een wedstrijd te kijken. En hij is nog steeds actief als scheidsrechter. Bij SVM leidt hij al ruim 30 jaar wedstrijden van de jeugd.

“Ik was vroeger keeper bij FC Kraggenburg en toen dat stopte, ben ik scheidsrechter geworden.” Jan begon op zijn vijftiende in de sociale werkvoorziening bij Agra Into aan de Nagelerweg, werkte jarenlang bij de plantsoenendienst, was hovenier bij het Emelwerda College en is de laatste drie jaar de terreinmeester van alle voetbalvelden in de polder.

Volgend jaar 1 september is zijn pensioendatum, maar daar wil hij nog niet aan denken. “Ik blijf nog lekker door maaien.”

 Bron: “De Noordoostpolder”

TECHNISCHE AVOND T.B.V. LEDEN SZO

Op dinsdagavond 28 september j.l. heeft de Technische Commissie van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) een technische avond georganiseerd voor haar leden. Op deze avond werden de spel-regelwijzigingen van dit seizoen doorgenomen en daarnaast de spelregelwijzigingen van vorig seizoen die nu nog actueel zijn. Dit zodat de leden die nog actief fluiten weer helemaal klaargestoomd zijn voor de competitie. De leden die aanwezig waren, gaven aan zeer positief te zijn over deze avond. Dit omdat extra uitleg verhelderend werkt en zij deze uitleg kunnen gebruiken in hun eigen woorden. Na het technische gedeelte van deze avond werd de Derk Jan Klein Tijsink Bokaal uitgereikt aan Martin Eikelboom, die het afgelopen seizoen de winnaar werd van de Clubkampioenschappen Spelregels van de SZO. Hij werd de opvolger van Evert Aukema. De uitreiking van deze mooie bokaal werd verricht door onze nieuwe voorzitter Wout Jongman. Tijdens het afgelopen seizoen, dat vooral getekend werd door het COVID-19 virus, gingen de online spelregelwedstrijden wel door. Dit werd wederom gedaan via de app van Socrative. Deze spel-regeltoetsen werden dus het beste gemaakt door Martin Eikelboom. Hij mag de schitterende wisselbokaal een jaar in zijn bezit houden. Als aandenken werd hem ook nog een kleine attentie aangeboden. Namens de Technische Commissie feliciteren wij Martin van harte met deze prijs. Ook willen wij namens de leden die aanwezig waren en het bestuur de TC-leden William Smit en Ivor Knol bedanken voor het verzorgen van deze technische avond.

CLUBKAMPIOENSCHAPPEN SPELREGELS OM DE DERK JAN KLEIN TIJSSINK BOKAAL

Zoals aangekondigd op de website van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO), heeft de Technische Commissie (TC) ook in het seizoen 2020 – 2021 de Clubkampioenschappen Spelregels om de Derk Jan Klein Tijssink Bokaal (DJKT) georganiseerd.

Ook al werd er niet één wedstrijd in teamverband in het amateurvoetbal gespeeld, toch vonden de spelregels om de DJKT-bokaal wel doorgang.

Vorig jaar werd Evert Aukema de trotse winnaar van de eerste nieuwe bokaal, die op de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 17 augustus 2020 werd uitgereikt. Vorig jaar werd op de ALV door Ivor Knol nogmaals uitgelegd hoe er via Socrative.com kon worden deelgenomen. Op de website kan men ook lezen hoe de SZO-leden kunnen inloggen om deel te nemen.

Helaas hebben er dit seizoen minder SZO-leden deelgenomen dan de twee voorgaande edities. Vorig jaar (2020) waren er in de eerste helft van het seizoen drie SZO-leden, die alle spelregeltoetsen hebben gemaakt. Dat waren titelverdediger Evert Aukema, Henk Bosch en de winnaar van de Spelregelwed-strijden van 2019, Henk Damhuis. Henk was de laatste winnaar van de “oude” versie van deze spelregel-wedstrijden.

De trotse winnaar van deze mooie wisseltrofee is dit jaar Martin Eikelboom. De wisselbeker wordt aan hem uitgereikt op dinsdag 28 september 2021, aangezien hij niet aanwezig kon zijn op onze Algemene Ledenvergadering van 30 augustus 2021.

D.J. Klein Tijssink

EVEN VOORSTELLEN: JARNO SCHOONHOVEN

In de bijgaande bijlage stelt ons nieuwe bestuurslid Jarno Schoonhoven zich even aan U voor.

Even voorstellen Jarno Schoonhoven

PUZZELRUBRIEK “DE KNAPSTE KOP VAN DE SZO”

Het is al weer 10 jaar geleden dat de Redactie van het Clubblad in 2011 haar 50-jarig jubileum vierde. In dat jaar werd door de Redactie in het clubblad een Quiz “De Knapste Kop van de SZO” opgenomen.

De winnaar in 2011 was Bert de Roo, voormalig penningmeester en Lid van Verdienste van de SZO. Aan hem werd de 1e prijs en een herinneringscertificaat met een boeket bloemen uitgereikt op de Algemene Ledenvergadering van 26 maart 2012 in Café Restaurant “De Vrolijkheid” te Zwolle.

Op voorstel van de secretaris heeft het bestuur van de SZO besloten om dat 10 jaar na dato in deze moeilijke Coronatijd nogmaals te doen. Het Clubblad van de SZO heeft in 2021 haar 60-ste jaargang.

Evenals in 2011 worden in 2021 in elk clubblad puzzels, quizvragen en logikwizzen opgenomen, waar men punten voor kan vergaren. Door de Redactie (secretaris Jan Lahuis) wordt een klassement bij gehouden, waarna op de Algemene Ledenvergadering van (waarschijnlijk) 28 maart 2022 de winnaar bekend wordt gemaakt.

In het Clubblad van februari 2021 stonden twee puzzels, die mee gelden voor het Klassement “De Knapste Kop van de SZO”. Daarvoor konden 25 punten worden verdiend voor het klassement. Na het sluiten van de inzenddatum hebben 11 SZO-leden de oplossingen ingezonden. In het Clubblad van april 2021 stonden drie puzzels, waarvoor 11+28+6 = 45 punten konden worden verdiend. In het clubblad van juni 2021 stonden 2 puzzels, waarvoor eveneens 45 punten konden worden vergaard.

In elk clubblad (5 keer) wordt een Rebus-Filippine opgenomen. Daarnaast verschijnt er in elk clubblad nog een tweede andere opgave. In het clubblad van april 2021 werd een dubbele Kruiswoord-Filippine opgenomen. De oplossing is een gezegde van 28 letters. Daarnaast werd een Breinbreker met letters opgenomen, waarvoor de cijfers van een som moesten worden ontdekt. In april waren samen met de Rebus-Filippine en de Kruiswooord-filippine derhalve (11+28+6) 45 punten te verdienen voor het klassement. In juni werd de gebruikelijke Rebus-Filippine opgenomen. Daarnaast werd 30 spreekwoorden opgenomen. Bij de eerste 15 werden de klinkers verwijderd, bij de tweede 15  werden de spreekwoorden door elkaar gehusseld.

Oplossingen moeten steeds vòòr de uitgave van het volgende clubblad, waarin de oplossingen worden opgenomen, worden ingezonden.

Bij deze publicatie zijn de opdrachten van het Clubblad van februari en april nogmaals bijgevoegd.

Met vriendelijke groet, Jan Lahuis,

Secretaris SZO.

Kruiswoordpuzzel Clubblad februari 2021

Rebus-filippine Clubblad februari 2021

Opgaves puzzels Clubblad SZO april 2021

Opgave puzzels Clubblad SZO juni 2021

Opgave puzzels Clubblad SZO september 2021

 

 

PROTOCOL ARBITRAGE AMATEURVOETBAL

De KNVB heeft in verband met de Corona-crisis een protocol uitgevaardigd voor de arbitrage in het KNVB amateurvoetbal. In de bijgevoegde bijlage treft u dit Protocol Amateurvoetbal Arbitrage aan.

Namens het bestuur van de SZO zou ik als secretaris zeggen: “Neem dit protocol ter harte”.

Protocol Arbitrage Amateurvoetbal