VERSLAG JAN WILLEM VAN ESSEN ZAALVOETBALTOERNOOI 2020

Het bestuur van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) kan terug kijken op een geslaagd districtstoernooi zaalvoetbal van COVS District Oost.

De voorzitter Eddy de Gier opende omstreeks 9.25 uur het Jan Willem van Essen zaalvoet-baltoernooi, dat dit jaar door de SZO voor de 40-ste keer werd georganiseerd. Hij wenste iedereen een gelukkig, gezond en sportief 2020. Vervolgens heette hij de 11 deelnemende COVS-groepen, de genodigden (w.o. de ereleden en leden van verdienste van de SZO) hartelijk welkom en hoopte op een sportief toernooi.

Het traditionele Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi werd echter overschaduwd door een heel vervelend incident tijdens de tweede kwartfinalewedstrijd tussen Doetinchem II en Winterswijk, waarvoor zelfs de ambulance – via 112 – moest worden gealarmeerd. Het ongeluk liep achteraf gezien nog met “een sisser” af. Matthijs Hoopman mocht gelukkig na een consultatie (CT-scan) in het ziekenhuis met zijn gealarmeerde ouders weer naar huis. De SZO heeft hieraan uiteraard de nodige aandacht besteed.

Het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi werd dit jaar met 12 teams gespeeld. Doetinchem had zich met 2 teams ingeschreven. Zo werd na een gewijzigde loting in drie poules van 4 teams gespeeld. De nummers 1 en 2 en de 2 beste nummers 3 uit de poules plaatsten zich voor de kwartfinales, waarin dus het gememoreerde incident plaatsvond. Na het voorval trok Doetinchem zich (geëmotioneerd) terug en ging de groep Winterswijk – weliswaar enigszins onder protest – door naar de halve finales.

In de loop van de zaterdagmorgen (04-01-2020) kreeg het bestuur van de SZO bezoek van een delegatie van RTV Oost. Teun van der Velden – zelf ook een ambitieuze scheidsrechter – die bij RTV Oost werkt, bezocht met een collega het prestigieuze Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi. Zij werden verwelkomd en begeleid door de voorzitter Eddy de Gier. Hij komt samen met scheidsrechter Hans van Duren, Marco Ribbink, speler van de Scheids-rechtersvereniging Enschede e.o. en Jorg Ordelmans, speler van de Scheidsrechters-vereniging Almelo e.o., aan het woord.

Via de onderstaande link komt u terecht op de website van RTV Oost, waar een artikel is gepubliceerd en u ziet via beelden een impressie van dit leuke zaalvoetbaltoernooi.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/323790/Niet-voetballers-maar-scheidsrechters-strijden-om-districtsbeker-zaalvoetbal-in-Kampen

De poulewedstrijden waren ongemeend spannend. Uiteindelijk bleven de 8 sterkste teams over, die zich plaatsten voor de kwartfinales.

De groep Zwolle “waande” zich in de poule “des doods”, maar dat bleek toch geenszins het geval. In poule B werd de SZO poulewinnaar vóór Nijverdal en Winterswijk. De eerste wedstrijd tegen Winterswijk werd nipt met 1 – 0 gewonnen en de wedstrijden tegen Almelo (1 – 1) en Nijverdal (0 – 0) eindigden onbeslist. Daardoor werd de SZO met 5 punten eerste in de poule. De andere teams hielden elkaar ook in “evenwicht” zodat de nummers 2 en 3 met 4 punten gelijk eindigden.

In poule A werd het altijd goed presterende Arnhem verrassend heel snel uitgeschakeld door alle drie wedstrijden te verliezen, waardoor zij als laatste eindigden. De latere winnaar Apeldoorn ging via een “narrow-escape” als één van de beste nummers drie door naar de kwartfinales. Dat gebeurde ook in poule B. Winterswijk ging eveneens als één van de beste nummers 3 door naar de kwartfinales. Zutphen werd in groep C ook derde, maar haalde minder (2) punten, zodat zij de kwartfinales net mis liepen. In poule C werd Enschede ongeslagen eerste in de poule met 9 punten. Tweede werd Nijmegen.

In de eerste kwartfinale tussen Enschede en Nijverdal bleef de stand gelijk (1 – 1), zodat via shoot-outs de winnaar moest worden aangewezen. Enschede nam de shoot-outs beter en won deze met 2 – 1. In de tweede kwartfinale vond het reeds gememoreerde incident plaats, waardoor Winterswijk – onder protest – door ging naar de halve finales. In de derde kwartfinale tussen Nijmegen en Deventer trok het team van Deventer met 0 – 4 gedecideerd aan het langste eind. In de vierde kwartfinale tussen Apeldoorn en Zwolle kon het team van de SZO geen “potten breken” en verloor hierdoor het uitzicht op het opnieuw spelen van de finale. Apeldoorn was met 3 – 0 te sterk.

In de eerste halve finale tussen Enschede en Winterswijk was het ongemeen spannend. Beide teams hielden elkaar heel lang op gelijke hoogte totdat Enschede toch het beslis-sende doelpunt wist te maken. Met 2 – 1 plaatsten zij zich voor de finale. Ook de tweede halve finale tussen Deventer en Apeldoorn was spannend. Apeldoorn was net iets over-tuigender en doeltreffender zodat zij zich met 0 – 1 eveneens plaatsten voor de finale.

De troostfinale om de 3e en 4e plaats tussen Winterswijk en Deventer werd door het laatstgenoemde team met 1 – 3 gewonnen.

De finale tussen Enschede en Apeldoorn golfde in het begin “heen en weer”, maar de lange toernooi dag speelde Enschede (met slechts 3 wisselspelers) parten. Het team van Apeldoorn ging heel doeltreffend en efficiënt met dit “voordeel” om en wist de wedstrijd met 0 – 2 te winnen.

Tijdens het toernooi werd evenals voorgaande jaren een groots opgezette verloting gehouden om de kosten van het toernooi enigszins te drukken. Ons erelid Klaas Muis “tekende” evenals de voorgaande edities voor de organisatie van deze verloting. De prijzen voor deze verloting, de vleesschotels, rollades, slagroomtaarten en flessen wijn werden verzorgd door bestuurslid Hans van Bruggen en kwamen uiteraard ten laste van de penningmeester van de SZO.

Na afloop dankte de voorzitter Eddy de Gier de v.v. KHC voor het beschikbaar stellen van de accommodatie en het verzorgen van een uitstekende lunch. Ook dankte hij de scheidsrech-ters voor de goede arbitrage.

De voorzitter dankte eveneens de mensen van de EHBO, die bij het reeds genoemde voorval nog even “stevig” aan de bak moesten, totdat zij werden afgelost door de mensen van de ambulancedienst.

Vervolgens werd overgegaan tot de prijsuitreiking. De voormalige voorzitter van de SZO, Hans van der Veen, reikte de Piet de Vos-bokaal uit aan het team van Almelo, dat zich over de hele dag het sportiefst had gedragen. Zij mogen de Fair Play-bokaal een jaar in hun prijzenkast hebben staan.

De voorzitter reikte daarna de prijzen uit. Na de verloren troostfinale eindigde Winterswijk op de vierde plaats en werd Deventer na twee kampioenschappen dit keer derde. Na de ver-loren finale werd Enschede de “runner-up” met een tweede plaats en werd Apeldoorn voor één jaar de trotse bezitter van de wisselbeker van het Jan Willem van Essen zaalvoetbal-toernooi.

De voorzitter Eddy de Gier wenste iedereen een sportieve voortzetting van het seizoen en dankte iedereen voor hun komst en wenste iedereen wel thuis.

Kwartfinale Apeldoorn - Zwolle

Vierde prijs Winterswijk

Derde prijs Deventer

Tweede prijs Enschede

Eerste prijs Apeldoorn

Juichend team van Apeldoorn

Piet de Vos-bokaal (Fair Play) Almelo

COVS Zwolle

COVS Zutphen

COVS Doetinchem I + II

Geplaatst in SZO Zwolle.