Groep SZO-leden naar sc Heerenveen – Willem II (4 – 2) d.d. 3 maart 2019

De Technische Commissie van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) en bestuurslid Hans van Bruggen hadden het idee geopperd om gezamenlijk met een groep van de SZO eens een thuiswedstrijd van sc Heerenveen te bezoeken.

Hans van Bruggen had bij Anneke Koster, medewerkster van de Supporters Service van de sc Heerenveen 22 kaarten besteld. Daar werd naderhand nog één kaart aan toegevoegd.

Zondagmiddag omstreeks 12.40 uur vertrok een groep van 23 personen in 6 auto’s in een druilerige regen naar het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen voor de wedstrijd sc Heerenveen – Willem II, aanvang 14.30 uur.

Na wat omzwervingen door de landerijen rondom Oudehaske, kwamen we om 13.15 uur vroegtijdig aan midden in het centrum van Heerenveen, waar we de auto’s zouden parkeren op Burgemeester Kuperusplein. Toen te voet over een afstand van circa 800 meter naar het Abe Lenstra Stadion. Dat was nog niet zo’n pretje in de regen, die maar bleef neerdalen. Gedurende de hele wedstrijd, maar ook de reis na afloop naar huis, bleef het maar regenen.

We hadden kaarten voor de Zuid-tribune achter het doel op de 2e ring in vak 428. We zaten wat dat betreft, lekker hoog en droog. Maar vóór de aftrap was er nog ruim-schoots tijd voor een bakje koffie, een biertje of een broodje gehaktbal of hamburger.

Zo rond 14.20-14.25 uur togen we met z’n allen naar onze zitplaatsen op de rijen 16, 17 en 18 van vak 428 op de 2e ring, op de Zuid-tribune van het stadion.

Het was wel bijzonder want een goede kennis van de SZO, scheidsrechter Alex Bos stond als vierde official langs de kant van het veld. De wedstrijd stond onder leiding van Martin van den Kerkhof met zijn assistenten Joost van Zuilen en Terry Hoekstra.

Het was wel een boeiende wedstrijd met een superieur spelend Heerenveen in de eerste helft, dat na 4 minuten reeds op een 1 – 0 voorsprong kwam door een doel-punt van Michel Vlap. Zes minuten later werd er wegens een opzettelijke handsbal een strafschop gegeven. Deze werd gedecideerd benut door spits Sam Lammers en stond het na 10 minuten spelen, reeds 2 – 0. Willem II kwam er in eerste helft nauwelijks aan te pas. Het aantal keren, dat zij in het strafschopgebied van sc Heerenveen kwamen, was op één hand te tellen. Nog in de eerste helft, in de 33ste minuut, kwam Sam Lammers alleen voor de keeper van Willem II en faalde niet. Vóór de aftrap werd nog wel even op het definitieve “JA” van de VAR gewacht. Dit maal zat Christiaan Bax als de VAR in Zeist. Wij hadden op de tribune ook onze “eigen VAR”, in de personen van Jonas, Pascal en William.

In de rust gingen we met z’n allen even naar beneden achter de tribune, waar we terecht konden voor een kleine versnapering. Na een kwartiertje zochten we onze plek weer op in vak 428.

De tweede helft gaf vanaf het begin af aan een heel ander spelbeeld te zien. Willem II had blijkbaar een “peptalk” gehad van de coach Adri Koster, want zij kwamen heel fel uit de kleedkamer. Er werd direct het initiatief genomen en sc Heerenveen kwam niet onder deze druk vandaan. In de 54ste minuut wist de spits van Willem II, Alexander Isak, huurling van Borussia Dortmund, met een heel goed geplaatst schot te scoren, 3 – 1. Acht minuten later kreeg de tweede helft het zelfde scenario als de eerste helft. Willem II scoorde met een fraai schot van Evangelos Pavlidis en bracht de stand terug tot 3 – 2. Heel langzaam worstelde sc Heerenveen zich onder de druk van Willem II vandaan. Dat had ook te maken met het feit dat Thomas Meissner van Willem II de rode kaart kreeg voor het onbesuisd van achteren aanvallen van een speler van sc Heerenveen. Zo doende nam Heerenveen net als in de eerste 45 minuten weer het initiatief, alhoewel het nog steeds “billen knijpen” bleef, want de doelman van sc Heerenveen, Warner Hahn, had een paar keer geluk doordat de goed geplaatste schoten van Willem II werden gekeerd door de paal of de lat.

Voor de toeschouwers, dus ook voor ons, bleef het dus lekker spannend, totdat diep in blessuretijd Ben Rienstra met een goed geplaatst schot een assist van Woudenberg tot in het doel verlengde. Daarmee was het verweer van Willem II wel gebroken en haalde sc Heerenveen de 3 punten verdiend binnen.

Na afloop liepen we samen weer door de druilerige regen terug naar de auto’s, waarna we met een voldaan gevoel huiswaarts keerden.

Iedereen was het er over eens, dat zo’n gezamenlijk gezellig tripje wel voor herhaling vatbaar is.

Hiernaast enkele foto’s voor een impressie van een mooie gezellige middag.

Technische avond “Begeleiding & Coaching” d.d. 12 februari 2019

De Technische Commissie van de SZO had weer een technische avond voorbereid en twee vooraanstaande scheidsrechters bereid gevonden om een dergelijke avond voor de SZO-leden te verzorgen.

Alle SZO-leden waren op 30 januari jl. per e-mail uitgenodigd, zodat iedereen in de gelegenheid is gesteld om deze clubavond mee te maken.

Op dinsdag 12 februari jl. verzorgden Alex Bos, talentvolle scheidsrechter, momen-teel actief in de Masterclass van de KNVB en Wilco Jansen (zelf ook lid van de SZO) “oud” scheidsrechter, actief op de Militaire Wereldspelen in India van 2007 en vele jaren actief op het hoogste niveau van het amateurvoetbal, een technische avond voor de leden van de SZO met als onderwerp “Begeleiding & Coaching”.

Om circa 21.00 uur – nà de training – kon de voorzitter van de SZO, Eddy de Gier, een flink aantal (25) aanwezigen in Kampen verwelkomen. De SZO-leden waren van heinde en ver gekomen om deze technische avond mee te maken. Een aantal SZO-leden had zich in verband met andere verplichtingen ook keurig bij de secretaris afgemeld.

 

Wilco “trapte” de avond af met de wijze waarop hij als coach en Alex als “zijn” pupil een bepaald coachingstraject zijn ingegaan. Aan de hand van bewegende beelden werd nog eens geaccentueerd hoe de rol (werkwijze) van coach en scheidsrechter zou dienen te verlopen. Ook kwam een levendige interactie met de “zaal” op gang.

Een hele leerzame avond voor de SZO-leden, met name ook voor de aanstormende jeugd, die nog aan het begin staat van hun carrière. Na afloop overhandigde Eddy de Gier aan Alex en Wilco als dank voor deze mooie verzorgde thema-avond een leuk pakket met lekkere Kamper artikelen.

In de onderstaande bijlage treft u het krantenartikel van De Stentor aan, dat naar aanleiding van deze technische avond werd gepubliceerd in de editie van woensdag 20 februari 2019.

Namens het bestuur, secretaris Jan Lahuis.

Door schade en schande wijs

 

Ab van Buuren ontvangt Gouden Scheidsrechtersfluit COVS

Ab van Buuren (70), heeft tijdens het jaarlijks arbitragecongres van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS), de AXIWI Gouden Scheidsrechter Fluit, een waarderingsprijs van de COVS, uitgereikt gekregen. De eervolle fluit waarbij ook een insigne en een mooie oorkonde hoort, werd uitgereikt door de Commissaris van de Koning ir. Andries Heidema, die geassisteerd werd door Patrick Welman, Burgemeester van de gemeente Oldenzaal.

Ab van Buuren is gestart in 1979 en heeft 32 jaar zijn scheidsrechters-loopbaan gecombineerd met diverse andere taken. Zo hadden COVS en KNVB al snel door dat Ab oog had voor talentvolle scheidsrechters waardoor Ab vanaf 1992 bij de KNVB District Oost portefeuillehouder was in deze discipline. Hij heeft veel scheidsrechters onder zijn hoede gehad waaronder Björn Kuipers.

Björn Kuipers heeft tijdens dit congres het ochtendprogramma voor zijn rekening genomen. De sympathieke ondernemer uit Oldenzaal kreeg de zaal volledig plat waardoor de 400 deelnemers van het congres vanaf het beginsignaal tot aan het einde van zijn lezing volledig aan zijn lippen bleven hangen. Björn Kuipers heeft niet alleen internationaal een enorme staat van dienst, maar ook in Nederland. Zijn collega’s in Oost-Nederland dragen hem, door zijn duidelijke, eerlijke en heldere blik op de arbitrage, op handen.

Wereldsterren als Ronaldo en Messi hebben respect voor Kuipers en weten dat er een goudeerlijke scheidsrechter op het veld staat en dat er met zijn alertheid door zijn uitstekende sensomotorische integratie niets mis is. Door dit uitstekende waarnemingsinstrument en zijn Oldenzaalse nuchterheid, maakt Kuipers gebruik van de juiste skills.

In het voorbereidingsproces van het congres, vroeg de COVS aan de 13 scheidsrechtersverenigingen van COVS District Oost of ze kandidaten voor de AXIWI Gouden Scheidsrechtersfluit wilden voordragen. Tijdens deze procedure waren er meerdere kandidaten voorgedragen. Via een interne stemronde werden er uiteindelijk drie personen genomineerd. Deze personen hebben zich zowel voor de COVS als voor de KNVB verdienstelijk gemaakt voor de arbitrage.

Dit jaar waren Ab van Buuren, David van de Graaf en Bennie Nijhuis tot de laatste ronde doorgedrongen. Tot de laatste minuut bleef de verkiezing spannend. Dat er drie uitstekende kandidaten waren bleek wel uit de verkiezingsuitslag. Alle aanwezigen van het congres mochten hun stem uitbrengen. Tussen de nummer 1, 2 en 3 waren slechts 8 stemmen verschil.

De runner-up kandidaten David van de Graaf en Bennie Nijhuis kregen van Pol Hinke, voorzitter van COVS Nederland, ook de uitgesproken waardering, bloemen en een mooie oorkonde uitgereikt. Bijgaand treft u enkele foto’s van de uitreiking en foto’s van de runners-up aan. David van de Graaf, afwezig wegens privéverplichtingen, werd vertegenwoor-digd door Eddy de Gier, voorzitter van de SZO.

Tijdens het Scheidsrechterscongres dat bij Dans- & Partycentrum Rouwhorst te Oldenzaal werd georganiseerd, werden er naast de inleiding, verzorgt door Björn Kuipers, ook drie workshops gehouden met de onderwerpen “Mentale weerbaarheid” (zaal 1), “Spelregels” (zaal 2) en “Begeleiding & Coaching” (zaal 3). Rondom de middag werd ook een voortreffelijke lunch geserveerd. Door het VCN werd ter afsluiting een verloting gehouden, waarbij diverse leuke prijzen, waar-onder een boek van en gesigneerd door Björn Kuipers, in de wacht konden worden gesleept.

Gedurende de dag was er ook een informatiemarkt van de COVS-groepen van COVS District Oost en het Verenigingsbestuur COVS Nederland (VCN) aanwezig. De COVS-groepen konden hier hun informatie kwijt aan de bezoekers, bestaande uit verenigings-scheidsrechters, bondsscheidsrechters, rapporteurs, coaches, praktijkbegeleiders en andere officials van de COVS en KNVB.

Ook de SZO was met een stand aanwezig, waar de notitieboekjes, vaantjes, fluitjes, pennen, wervingsfolders, inloopshirts en andere attributen zoals b.v. de COVS Fair Play mouwemblemen, werden getoond. Op de foto hiernaast v.l.n.r.: Jacob Snijders, René van der Elst, Jan Lahuis, Jan van Dijk, Eddy de Gier, Siem de Jager, Ibadullah Avci, Kevin de Vries, Jarno Schoonhoven en Ivor Knol. Age Albada en Bert Wietsma ontbreken op de foto.

De voorzitter van COVS Nederland, Pol Hinke, sloot het tweede scheidsrechterscongres met een tevreden gevoel af.

Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi d.d. 5 januari 2019

 

Op zaterdag 5 januari jl. organiseerde de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) traditiegetrouw het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi. Het Districts-toernooi zaalvoetbal van COVS District Oost werd dit jaar voor de 39ste keer gehouden. Van de 13 COVS-groepen uit District Oost, hadden zich er 8 opgegeven om deel te nemen. De COVS-groep Doetinchem nam met twee teams deel. Tijdens het Voorzittersoverleg van maandag 29 oktober 2018 werd de loting verricht voor dit toernooi, dat gespeeld werd in twee poule van 4 en 5 COVS-teams. We waren voor het tweede opeenvolgende jaar weer te gast bij de v.v. KHC te Kampen. Gedurende het toernooi werd 4 keer een verloting gehouden om de kosten van dit toernooi enigszins te verlichten. Iedere ronde werden er leuke prijzen beschikbaar gesteld. Elke ronde als 1e prijs een vleesschotel ter waarde van € 20,=. De overige prijzen waren slagroomtaarten, rollades en flessen witte of rode wijn. De verkoop van de loten werd ook dit jaar weer verzorgd door erelid Klaas Muis.

Bestuurslid Hans van Bruggen had een blik aan spelers opengetrokken welke de uitstekende prestatie van vorig jaar, de tweede plaats, toch wel moesten kunnen evenaren. Maar wie moesten dat voor de SZO dan gaan doen? We hadden de beschikking over zeven veldspelers, namelijk: Tiemen de Boer, Thomas de Gier, Marco Hofstee, Remco Jongman, Vincent Smook, Kevin de Vries en Max Wolfkamp. Daarnaast hadden we Jarno Schoonhoven en Jonas van Bergen om ons doel te verdedigen, waarbij de speler die niet in het doel stond eveneens als veldspeler ingezet kon worden. Helaas konden we geen gebruik maken van de voetbalkwaliteiten van Mark van Brug, wegens een onverwachte operatie die hij moest ondergaan. De werkgever van Robin van Gelder vond het belangrijker dat hij daar kwam opdagen in plaats van bij ons zaalvoetbaltoernooi. Na een bakje koffie, de nodige nieuwjaarswensen en even lekker bijgekletst te hebben, werd door coach Henk Maat aangegeven dat de kleedkamer opgezocht moest worden. De kraker tegen Deventer was ook dit jaar weer de openingswedstrijd van het toernooi.

Voor scheidsrechters Henk Schrik en Peter Bies was het nog even onduidelijk wie de eerste wedstrijd van het toernooi mocht gaan fluiten, maar om exact 09.30 uur werd het startsein gegeven voor weer een mooie en gezellige dag zaalvoetbal. Het team van Deventer bleek een lastige tegenstander te zijn. Ze voetbalden iets gemak-kelijker dan wij, maar toch bleven de echte grote kansen uit. Tegen de regels in werd een bal teruggespeeld op de doelman van Deventer en dit leverde ons een vrije trap op, die snoeihard werd binnengeschoten door Thomas de Gier. 1 - 0 voor tegen Deventer. Helaas wisten we die voorsprong niet te handhaven, want miscommuni-catie in onze verdediging en een aantal positiewisselingen zorgden ervoor dat we uiteindelijk met een 1 - 3 nederlaag afdropen.

De tweede wedstrijd tegen Arnhem voetbalden we ook helemaal niet slecht. We pikten onze goaltjes mee, maar men weet dat je alleen drie punten scoort als je er één meer maakt dan je tegenstander. Dat deden we als team helaas niet, waardoor we onnodig ons tweede verlies moesten incasseren. Arnhem won de wedstrijd met   3 - 2. De derde wedstrijd tegen Enschede gaf ongeveer hetzelfde beeld. We konden redelijk meekomen met de tegenstander, maar enkele slordigheden bij het inspelen van de bal werd door het team uit Enschede genadeloos afgestraft. Deze wedstrijd werd eveneens verloren met 1 - 3.

Na drie wedstrijden stonden we onderaan met nog maar nul punten in de tas, net zoals onze volgende tegenstander Doetinchem II. Ondanks dat de kruisfinales niet meer te bereiken waren, streden we voor de eer en was onze doelstelling aangepast naar het ontlopen van de laatste plaats in de poule. Met passie en strijd werd er gespeeld, waarbij de strijd bij de spelers van Doetinchem af en toe wel iets over de grens ging. Het gevolg was dan ook dat zij driemaal een gele kaart voorgeschoteld kregen en daar was niets op af te dingen. Spelregeltechnisch hadden het er zelf meer kunnen zijn, maar wij konden niet echt doordrukken toen we in een overtal situatie stonden. Door een aantal goede individuele acties wisten we toch met een dikverdiende overwinning van het veld te stappen, uitslag 3 - 1.

Als team hebben we een leuke dag gehad. De lunch werd door KHC prima verzorgd en wij danken bij deze nogmaals de arbitrage en de EHBO voor hun inzet deze dag. Hopelijk kunnen we in juni bij het veldvoetbaltoernooi in Voorst wel voor de ereprijzen meedoen.

 

Nà de poulewedstrijden werden de kruisfinales gespeeld, waarvoor de nummers 1 en 2 van de poules zich hadden geplaatst. De winnaar van poule A, Deventer, nam het op tegen de nummer 2 van poule B, Apeldoorn. De winnaar van Poule B, Doetinchem I, nam het op tegen de nummer 2 van poule A, Enschede. Deventer zette met speels gemak (3 – 1) Apeldoorn opzij. Doetinchem plaatste zich met een nipte zege (1 – 0) voor de finale. Apeldoorn en Enschede speelden de troostfinale. Zij maakten er een mooi doelpuntrijk feest van, waarna Apeldoorn met 3 – 2 aan het langste eind trok.

In de finale was de groep Deventer veel tè sterk voor het eerste team van de COVS-groep Doetinchem. Alhoewel Doetinchem aardig partij bood, lag de bal na 2 minuten reeds in het netje. Aangezien Doetinchem aanvallend niet echt “een vuist” kon maken, moest het uiteindelijk het onderspit delven met maar liefst 3 – 0.

Na afloop werd de prijsuitreiking verricht in de kantine van de v.v. KHC. Nadat de voorzitter de nodige plichtplegingen had verricht door diverse personen, zoals de scheidsrechters, de EHBO en de bediening van de v.v. KHC te bedanken, werden de prijzen uitgereikt. Eddy de Gier gaf vervolgens het woord aan de erevoorzitter Jan Wissink, die zoals gebruikelijk de Fair Play bokaal, vernoemd naar “good old” Piet de Vos, uit zou reiken. De sportiviteitsbeker ging dit jaar “dik verdiend” naar de COVS-groep Arnhem, dat gedurende het toernooi niet één gele kaart incasseerde.

Vervolgens reikte de voorzitter van de SZO de prijzen uit. Op de vierde plaats ein-digde Enschede door in de troostfinale om de derde en vierde plaats met 3 – 2 te verliezen van Apeldoorn, dat derhalve beslag legde op de derde plaats. Zoals reeds gememoreerd, prolongeerde Deventer zijn titel door de COVS-groep Doetinchem te verslaan.

Volgend jaar wordt het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi voor de 40ste keer georganiseerd. Ook dan zijn we op zaterdag 4 januari 2020 weer tè gast bij de v.v. KHC te Kampen.

Eindstanden poule A en B

Uitslag JWvE-toernooi 2019

Kerstbingo SZO van 21 december 2018

Het bestuur van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. (SZO) en de Ontspan-ningscommissie kunnen ook in 2018 terug zien op een hele geslaagde Kerstbingo. Een geweldige opkomst. Er waren 33 SZO-leden, waarvan 21 met hun partner. 12 SZO-leden waren alleen. Er waren 7 leden, die met elkaar 18 introducees mee namen. Totaal maakt dit een opkomst van groot en klein tot maar liefst 72 personen. Er waren ook enkele SZO-leden, die normaal gesproken wel aanwezig zouden zijn geweest, maar die andere verplichtingen hadden. De Ereleden Herman Snijder en Hans van der Veen, alsmede Erevoorzitter Jan Wissink en Lid van Verdienste Bert de Roo hadden zich afgemeld. Herman had verplichtingen voor de KNVB, Jan was grieperig en had een verjaardag en Hans had zich eveneens met griep afgemeld. Bert had ook andere privé verplichtingen. Fred Mulder had ons oudste lid, de 90-jarige Peter de Leeuw en zijn vrouw Willy uit Kampen opgehaald. Zo konden zij op hun leeftijd deze Kerstbingo nog eens mee maken. Een “rare” bijkomstigheid was, dat er dit keer maar liefst drie vrouwen in een rolstoel aanwezig waren. Martha, de vrouw van Erelid Henk Schrik, Anthonia, de vrouw van Ben Bastiaan en Carla, de vrouw van Henk Schreurs, waren alle drie in een rolstoel. Zij wilden deze traditionele Kerstbingo niet missen, omdat het altijd gezellig is en er leuke prijzen zijn te winnen.

In elk geval was het dit jaar wel een heel gemêleerd gezelschap. En met 72 per-sonen was het een mooie “volle” kantine van de v.v. KHC, waar we nà vorig jaar voor de tweede keer tè gast waren. Evenals vorig jaar waren namens de v.v. KHC de heer en mevrouw Pietersma onze gastheer en gastvrouw.

De voorzitter Eddy de Gier heette even na acht uur iedereen van harte welkom. De koffie en thee en twee consumptiemunten waren zoals gewoonlijk voor rekening van de penningmeester van de SZO.

De ereleden Fred Mulder en Wout Jongman “tekenden” weer voor de organisatie. Fred bediende de bingomolen en Wout las de getrokken nummers op. De verkoop van lootjes gebeurde dit jaar weer door Wilma en Lindsey Jongman.

Het organisatiecomité bestaande uit de families Jongman, Mulder en Van der Veen had weer hele leuke prijzen “ingekocht” in Duitsland en bij de plaatselijke middenstand van Emmeloord en Kampen.

Er werden zoals gebruikelijk weer 7 bingoronden gehouden. Voor de pauze 3 ronden en nà de pauze 3 ronden, waarna weer een kleine pauze werd ingelast. In de pauzes werden we door mevrouw Pietersma getrakteerd op een lekker warm hapje. Het was niet zo dat alle prijzen naar één en dezelfde tafel gingen. De prijzen werden keurig netjes “verdeeld” door de hele zaal. Nà de tweede kleine pauze werd zoals gewoon-lijk de 7de afsluitende drankenronden gehouden. Hiervoor hadden we dit jaar nieuwe afspraken gemaakt. Kinderen beneden de 18 jaar mochten hieraan niet meedoen. Voor hen hadden we – als troostprijs – een cadeautje gekocht.

De Kerstbingo werd zoals ieder jaar afgesloten met het uitreiken van de overgebleven prijzen, door het trekken van de vervallen bingolootjes, waarop iedereen zijn naam had gezet. De lootjes werden getrokken door één van de dochters van Eveliena Klaassen. Zo gingen de meeste mensen toch nog met een klein prijsje in de vorm van een fles wijn of een doos chocolade naar huis.

In het fraaie “vernieuwde” onderkomen van de v.v. KHC was het ook nu weer “oer” gezellig en kan het bestuur van de SZO en de Ontspanningscommissie terug zien op een geslaagde Kerstbingo.

De voorzitter sloot omstreeks 23.15 uur de Kerstbingo van 2018 af. Namens het bestuur dankte hij iedereen voor zijn of haar komst en wenste iedereen prettige Kerstdagen en een goede jaarwisseling. Hij wenste iedereen voor 2019 een goede gezondheid en voor de actieve SZO-leden een sportief vervolg van het seizoen.

Na afloop werden de gebruikelijke attenties (dit jaar een lekkere kiprollade) aan de (aanwezige) vrijwilligers van de SZO uitgereikt. Deze vrijwilligers hebben zich het afgelopen jaar belangeloos voor de SZO ingezet. De andere attenties worden bij de niet aanwezige vrijwilligers van de SZO bezorgd.

Hierboven en hiernaast krijgt u via een kleine fotoreportage een impressie van de inrichting van de zaal en de aanwezigen. Degene die er niet was, weet nu wat hij of zij gemist heeft.

Website officieel geopend

 

Op dinsdag 6 november jl. heeft René van der Elst namens het bestuur van de SZO onder aanwezigheid van een aanzienlijk aantal leden de nieuwe website van de SZO geopend.

De website biedt de leden en geïnteresseerden informatie over de vereniging.

Op de website zijn onder meer de aanstellingen van de Beltona Cup en Onder 23 competitie van VSCO '61 te vinden. Het gaat hier om de aanstellingen die door SZO Zwolle worden verzorgd.

Maar ook andere informatie is er te vinden zoals de aankondigingen van de Kerstbingo, het Jan Willem van Essen zaalvoetbaltoernooi en de Kaartcompetitie. Daarnaast de informatie omtrent de privacywetgeving en uiteraard de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van de SZO. Ook de andere reglementen zullen binnenkort worden gepubliceerd.

Neem eens een kijkje op de website. Hiernaast een impressie van de avond.

 

 

 

ABBA-systeem

Op 9 november publiceerde de Stentor een bericht over het ABBA-systeem. Ons lid Gert Keijl gaf in het bericht zijn mening over het systeem:

ABBA-systeem krijgt het voordeel van de twijfel

Een week met bekervoetbal, dat betekent strafschoppenseries volgens het nieuwe ABBA-systeem. Dat lijkt simpel, maar het gaat nog wel eens mis. Hoe werkt ABBA ook alweer? Ploeg A begint met de penaltyreeks, team B neemt er daarna twee, dan is ploeg A twee keer aan de beurt. Net zolang totdat er een winnaar is. Het klinkt redelijk eenvoudig, toch is het systeem onderwerp van gesprek.

Scheidsrechter Marc Nagtegaal koos vorig jaar bij Lisse tegen Hoek al voor het ABBA-systeem, dat toen nog niet eens was ingevoerd. Hij werd teruggefloten en de strafschoppen werden opnieuw genomen. In eerste instantie won Lisse, uiteindelijk won Hoek.

Onlangs ging het mis bij Dalfsen JO17-1 tegen Sparta Nijkerk. Daar werden na een fout van de arbiter twee reeksen gespeeld volgens twee verschillende systemen, met verschillende winnaars. De KNVB liet beide teams doorbekeren.

Trainer Arnoud Rouwenhorst van Dedemsvaart bekert zondag tegen De Zweef. Hij heeft zich nog niet zo beziggehouden met het ABBA-systeem.
,,Als het bij een training zo uitkomt, nemen we weleens penalty’s, maar dan bijvoorbeeld om de winnaar van een afsluitende partij te bepalen. Ik denk wel dat het ABBA-systeem wat eerlijker is, omdat je niet steeds als beginnende partij, die de strafschoppen scoort, in het voordeel bent. Ik zie het als één van de nieuwe dingen in de voetballerij en ik juich dat toe. Het voetbal heeft al veel te lang stilgestaan als het gaat om innovatie.”

Guido Wind speelt zaterdag met VENO in de beker tegen Flevo Boys. Onlangs miste hij een strafschop tegen Havelte.
,,Om eerlijk te zijn, gaan we zaterdag niet uit van penalty’s. Daarvoor is het klassenverschil te groot, al weet je het natuurlijk nooit. We hebben er ook helemaal niet op getraind. Er wordt gezegd dat je met dit systeem een mentaal voordeel hebt. Ik betwijfel dat. Als je twee keer achter elkaar een penalty moet nemen, wat doe je dan? Kies je dan ook twee keer dezelfde hoek of juist niet? Persoonlijk ben ik wel voor verandering, maar ik vraag mij echt af of het ABBA-systeem beter is dan om-en-om.”

Heerdenaar Gert Keijl floot zaterdag nog ACV tegen Urk, dat in de KNVB-beker via het ABBA-systeem won van SDO.
,,De KNVB stimuleert het heel erg dat je je als scheidsrechter openstelt, ontwikkelt en zelf initiatief toont. Ik fluit op divisieniveau, wat betekent dat je regelmatig samenkomt om onder meer de spelregelwijzigingen te bespreken. Dat heeft continue de aandacht. Fluit je op een lager niveau, dan heb je een themabijeenkomst waarin dat wordt verteld. Mis je die en verdiep je je ook niet in de materie, dan kan het inderdaad weleens fout gaan. Dan leer je je lesje echt wel als scheidsrechter. Persoonlijk ben ik voorstander van het ABBA-systeem. Je verlegt niet alleen de druk, ik ben er ook van overtuigd dat het eerlijker is.”

Bron: destentor.nl, 9-11-2018
Door: Erik Riemens

Verslag reünie “oudere” garde SZO d.d. 5 oktober 2018

Reeds op 9 februari van dit jaar werden alle leden (62) van de SZO, die 25 jaar of langer lid zijn van de SZO dan wel COVS, verzocht om een enquête-formulier in te vullen en te retourneren aan het secretariaat van de SZO. Op deze wijze kon de animo worden gepeild voor een clubavond (“reünie”) voor de “oudere” garde van de SZO. Van deze genodigden hadden 10 SZO-leden geen e-mailadres. Zij zijn met een uitgaande brief per post geïnformeerd.

Uiteindelijk hebben er 43 SZO-leden gereageerd waarvan er 16 geen belang-stelling hadden bij een dergelijke clubavond. Er hebben 27 SZO-leden toe-gezegd naar een clubavond (reünie) te zullen komen, waarvan 15 met hun partner. Daar werden naderhand de overige drie bestuursleden met partner nog aan toegevoegd. Van de 62 “aangeschreven” SZO-leden hebben er 19 überhaupt niet gereageerd.

Naar aanleiding van de reacties heeft het bestuur besloten om de clubavond door te laten gaan en deze te houden in het clubhuis van de v.v. KHC te Kampen op vrijdag 5 oktober 2018. Naar aanleiding van de ingeleverde enquêteformulieren is door het bestuur een programma opgesteld. Door de secretaris werd een power-point over de Historie van de SZO 1924-2018 gemaakt, die tijdens de reünie werd getoond waarbij door Jan Lahuis een toelichting werd gegeven. Er werd vervolgens veel tijd geboden om oude herinneringen op te halen. Tussen door waren er twee bingoronden gepland, met als eerste prijs een mooie vleesschotel ter waarde van € 20,=. De bingo viel blijkbaar in de smaak, want nà de tweede bingoronde werd het verzoek gedaan om er nog een derde ronde aan vast te plakken. Al met al dus een hele geslaagde clubavond (soort reünie) voor de “oudere” garde van de SZO.

Het bestuur van de SZO heeft deze clubavond in de bestuursvergadering van 25 oktober jl. geëvalueerd. We hebben vele positieve reacties gehad en gaan het volgend jaar opnieuw organiseren. Dan bieden we uiteraard een andere interactief programma aan. Het bestuur heeft ruimschoots de tijd om hierover na te denken.

Wellicht dat de “oudere” leden, die thans geen interesse hebben getoond of niet hebben gereageerd, door de “mond-op-mond” reclame van de ereleden en leden van verdienste, volgend jaar wel belangstelling hebben.

David van de Graaf fluit zijn 800ste competitiewedstrijd

De voetbalwedstrijd ’t Harde – CSV ’28 voor de jeugd (jongens onder 15 jaar) had zaterdag 29 september 2018 een bijzonder tintje. Het was het 800ste competitieduel van scheidsrechter David van de Graaf, lid van de Scheidsrechtersvereniging Zwolle e.o. Op zich geen unicum in scheidsrechterland behalve dan dat David van de Graaf reeds 79 jaar is. In juni 2019 hoopt David zijn 80ste verjaardag te mogen vieren. David, afkomstig uit Sliedrecht, kwam in 1958 voor zijn militaire dienstplicht naar Wezep. Daar ontmoette hij zijn vrouw Julia. Ze trouwden en bleven in haar geboorteplaats Wezep wonen. Hij werd lid van de v.v. WHC, waar hij een verdienstelijk balletje kon trappen. In de nadagen van zijn voetbalcarrière floot hij wel eens een wedstrijdje. Uiteindelijk besloot David om als scheidsrechter verder te gaan. Hij volgde een cursus en maakte snel carrière in KNVB Afdeling Zwolle. David zegt: “Ik had er feeling voor en het ging me goed af. Door mijn werk als burgerambtenaar bij Defensie was ik gewend om leiding te geven. De acceptatie van de spelers was er ook. Dat is altijd zo gebleven. Ik ben nooit agressief bejegend.” David van de Graaf beleefde als scheidsrechter tal van hoogtepunten. “Ik heb bijvoorbeeld drie keer gevlagd bij wedstrijden van Feijenoord.” Ook ontving hij na afloop van een beslissingswedstrijd om het kampioenschap spontaan een horloge van een supporter, als blijk van waardering. “Tot op de dag van vandaag gebruik ik dat horloge.” Van de Graaf vindt zich zelf geen uitzonderlijke scheidsrechter. “Ik heb wel een eigen manier van leiding geven. Maar dat moet ook wel na 38 jaar. Als ik stop, blijf ik misschien op een andere wijze jongens begeleiden, die scheidsrechter willen worden.” Hoe lang hij nog doorgaat als scheidsrechter weet David nog niet.

“Ik realiseer me dat het iedere zaterdag een finale voor mij kan zijn. Dat heb ik zelf niet in de hand. Ik laat altijd alle spelers en leiders vóór mij van het veld gaan. Ik ben de laatste die het veld verlaat. En voor het verlaten van het veld, kijk ik naar boven en zeg ik dankjewel.”

De Redactie van Scheidsrechterskontakt, Jan Lahuis.

Bron: Tekst overgenomen uit de krant “Veluweland” van woensdag 3 oktober 2018.

Uitreiking wisselbeker spelregelwedstrijden SZO

Gedurende het seizoen 2017 – 2018 werden er door de Technische Commissie beurtelings in Emmeloord en Kampen nà afloop van de trainingen spelregelwed-strijden georganiseerd. Het bijhouden van de spelregels en het houden van spel-regelwedstrijden is één van de doelstellingen op grond van de statuten van de COVS.

Henk Damhuis uit Dronten had na alle gehouden ronden met spelregelvragen de meeste punten vergaard.

Op 25 september jl. werd in Emmeloord aan Henk Damhuis door de voorzitter Eddy de Gier, de eerste wisselbeker spelregelwedstrijden van de TC met een kleine geldprijs uitgereikt.

Ook in het nieuwe seizoen 2018 – 2019 worden deze spelregelwedstrijden gehouden. Weliswaar in een iets gewijzigde opzet, maar deze spelregelwedstrijden worden wel gecontinueerd. Nu kan men gedurende 1 maand zowel in Emmeloord als in Kampen, de spelregeltoets van de maand maken, te beginnen in de maand oktober.

Vervolgens krijgen de SZO-leden elke maand de kans om na afloop van de trainingen de spelregeltoets van de maand te maken.

Zodra de maand om is, worden de antwoorden van de vragen en de behaalde punten per SZO-lid door de Technische Commissie bekend gemaakt. De TC houdt gedurende het lopende seizoen de behaalde scores bij, waarna aan het eind van het seizoen opnieuw een beker met een geldprijs wordt uitgereikt.

De Technische Commissie van de SZO.